Neste utsalg:
Fortsatt honning salg. Legger ned webside
Legger ned denne webside, men det er fortsatt honning salg.
Hva gjør biene

Hva gjør biene? 
Biene er programmert til å hente blomsterstøv og nektar så lenge vinteren er på armlengdes avstand. Hva de finner og hvor mye de klarer å ta med hjem til bikubene, er mye opp til naturen og birøkteren. 

Hver bikube defineres som et ”samfunn”. Her er det dronninga som styrer, og det er bare en dronning per kube. Hvis hun trives, da trives alle sammen.  Det er mange tusen arbeidere (sterile hunnbier) og noen hundre droner (hannbier).  Alle biene har sin rolle og fungerer som en helhet. 

Dronninga begynner egglegging i februar og fortsetter til ut i september avhengig av sol og klima. I februar er det en meget liten gruppe av bier som fôrer henne og holder henne og yngelen varme. Da der temperaturen i kuben rundt 35 grader! Yngelen krypper etter hvert og da begynner samfunnet og ble mange.  Noen arbeidere fôrer også nykrøppet yngel slik at de kommer i gang. Andre arbeidere gjør rent i kuben, og i disse yngelcellene slik at dronninga kan fortsette med egglegging.  Enda flere arbeidere har ansvar for å hente blomsterstøv (pollen) og blomsternektar.  Tilbake i kuben står noen arbeidere som tar imot pollen og nektar fra trekkbiene, lagre det i kuben, vifter med vingene for å fordampe vatten, og deretter forsegle honningen med bivoks.  Glem ikke arbeidere som står som vaktbier slik at kuben er beskyttet fra inntrengere.  Droner?  Vi tror at deres hovedfunksjon å fly ut av kuben midt på sommeren på parings flukt.
 
Midt på sommeren kan en bikube svermer. Den gamle dronning kan ha blitt borte, svak eller skadet, og har begynt å redusere egglegging. Biene har oppfattet at de trenger en ny dronning.  De begynner å fôre noen av hennes siste egg med ekstra mat slik at disse blir til dronninger.  Når disse nye dronninger krypper forsvinner den gamle dronninga med noen tusen arbeidsbier og en del droner (en bisverm) og finner seg en nytt hjem.  De nyfødte dronninger kriger med hver andre til det er kun en dronning.  Hun må ut av kuben etter hvert for å pare seg.  Dette skjer opp i luften. Hun parer seg med flere droner, dronen dør etter paring.  Hun flyr tilbake til kuben. Etter hvert blir hun stor og tungt, driver med egglegging for ca 3-4 år.

Hele sommeren er det utrolig hektisk for biene.  Mange flyturer til plantene. Noen lever bare 3-4 uker, andre noe lengre. Her på Galterud er bimengden på topp i midten av juni, med ca 60 000.  Da er bringebær trekk i gang og honningkasse fylles meget fort, så det er viktig for birøkteren å være våken og plassere en ny kasse på kuben slik at biene kan fortsette med honning samling.

Ut på høsten avtar dronninga egglegging.  Mange arbeider bier dør, og alle droner ble kastet ut/ tvunget ut av kuben. ( Droner spiser mye mat og har ingen funksjon utover vinteren.)  Da er det viktig for birøkteren å stelle kubene riktig slik alt er lagt til rette for at samfunn skal overleve vinteren: sørge for riktig innvendig plass, mat til vinteren, ventilasjon, og beskyttelse fra forstyrrelser utover det neste 6-7 måneder.

Utviklet av Spire Interaktiv AS 2008