Neste utsalg:
Julemarked, Galterud Gård, November 2018 (dato seinere)
Julen
Oppskrifter
Skriv ut



Balders Brie
Deilig kosemat til 6 p.
• en hel brie eller camembert (ca 15-20 cm diameter)
• hakkede valnøtter og hele pinjekjerner (til sammen ca 75-100 g.)
• tørkede aprikoser: ca 20 stk, kuttet i små biter
• 3-4 ss ODAL'N sommerhonning
• Setersmør: rom temperatur

Varm stekeovnen til 180 ˚. Legg osten i en ildfast pai form og ha et tynt lag med smør på toppen. Strø over nøttene og aprikos biter. Til slutt: plassere lynghonningen som flere små ”erter” opp på denne nøtte/frukt blanding. Inne i stekeovnen. Kjenn på osten etter 10 minutter: den skal være en god del mykere men ikke flytende ! Osten serveres straks med saltet kjeks.
Balders vin anbefaling: Fetzer Valley Oaks Zinfandel. Kos dere !


Gros laks med honning, sennep og urter
Legg porsjonsbiter av laksefilet i langpanne/ildfast form. Dekk fisken med en generous porsjon av finhakkede urter (f eks persille, oregano, timian) og hell rikelig over en blanding av like mengder honning og sterk sennep pluss litt salt og pepper. (Honning skal smeltes over svak varme først.) På toppen drysses masse hakkede hasselnøtter. Stek i oven ved ca 180-200 grader til fisken er ferdig.

Sausen er viktig, og gir en fantastisk balanse til denne honning glassert fisken !
3 sjallott løk, finhakkes
1 dl hvitvin 
1-2 ts hvitvinseddik
½ dl matfløte
1 ts sukker
250 g smør
salt og pepper

Kok inn løk, hvitvin, og fløte til det nesten er ikke væske igjen. Pisk inn smøret litt om litt så det ikke skiller seg. Lav temperatur. Smak til med eddik, sukker og krydder. Serveres med gode kokt poteter, gulrøtter, og fersk grønn asparagus (sitron saft).


Honninglassert lammeribbe med ODAL'N lynghonning
1,5 kg lammeribbe
2 dl lynghonning
1,5 ts salt
2 dl soyasaus
1 ts pepper
1 stk rød chili
2 båt hvitløk

Bland sammen honning, soyasaus, finhakket hvitløk og chili.

Skjær over beinet på ribbe slik at det blir lettere å dele opp etter steking. Legg i en ildfast form. Pensle over halvparten av denne sausen, strø på salt og pepper og dekk med aluminiumsfolie. Stek ribba i ovnen på 175 ˚ C ca 45 minutter.
Ta av aluminiumsfolien, pensle med mer saus, og stek videre ca 45 minutter.
Skru opp varmen til 225 ˚ C, pensle på nytt og stek videre 15 minutter.
Kan også settes den under grillen noen få minutter for å få sprø overflate.



Femme Fatale
P.S. Denne er komponert av min mann; verdens beste bartender!

En cocktail til 2 p.
•    5 c l  gin
•    5 c l   hvit curaçao likør
•    5 c l  fersk presset sitronsaft
•    2 s s  smeltet Sommerhonning fra ODAL'N

Ha opp i en cocktailshaker: gin, likør og sitronsaften.  Sommerhonningen smeltes forsiktig i et vannbad (ca. 1 minutt): honningen må ikke koke !  Tøm honningen i shakeren og shake umiddelbart.  Deles i to elegante glass, med to isbiter hver. Pass deg, den er en luring !







Honninggravet elg på pumper- nikkelbrød
Charlotte Omsted Mohn, Opaker Gård

1 kg elgkjøtt (stekestykke el.l)
6 ss ODAL'N sommerhonning
3 ss salt
6 ss akevitt
nykvernet pepper
1 ts knust enebær

Legg kjøttet i honning/saltblandingen sammen med pepper og einebær i ca 30 min. Ha på akevitt og sett kaldt i 3 døgn, snu hver dag. Server tynne skiver sammen med pumpernikkelbrød.


Pottis kanapé a la Strandsjø
Strandsjø

Oppskrift - 20 små poteter
Bak 20 små poteter i ovnen ca 30 minutter.
Fyll:
100 gram bacon stekes i små biter
100 gram blåmuggost
1 Knivsodd chilipulver
1 Knivsodd rosmarin
2 ts. ODAL'N lynghonning

Hul potetene ut med potetjern og ta halvparten som ingrediens i fyllet.
Bland alle ingredienser og fyll potetene.
Strø over reven gul ost.
Stek potetene på 200 ° i ca 10 minutter eller til osten er gylden.

Serveres varme eller lune.
Pyntes med persille eller annet grønt du har for hånden.


Påskewok med lammekjøtt
4 pers.
600 g benfritt lammekjøtt
1 ½ dl kjøttbuljong
2 ss olivenolje 2 ss soyasaus
15 bitte små buketter brokkoli
2 ss maisena mel
1 boks babymais eller maiskorn 
1 ss ODAL'N lynghonning
2 gulrot (i små terninger)
1 ss sherry
1 ss eddik

Matlaging i en wok: alt foregår fort, best å ha alle ingredienser klar før mann begynner å steke.
• Skjær kjøttet i små strimler, likeså ordne med brokkoli og gulrøttene. Legg til side.
• Bland sammen ”sausen”: dvs buljong kraft, maisena mel, soyasaus, honning, sherry og eddik.
Varm olje i woken og brun kjøttet i små porsjoner over sterk varme. (ca 2-3 minutter). Fjerne kjøttet fra woken, fres alle grønnsakene og legg kjøttet opp igjen. Redusere varmen litt, hell over sausen. Rør alt sammen til det tykner; maten er klar for servering. Servere med ris og en grønn salat med oliven olje/sitronsaft/ferskt urter dressing.


Charlottes ørret med ODAL'N sommerhonning og syrlig agurksalat
Charlotte Omsted Mohn, Opaker Gård

1 laurbærblad
2 nellikspiker
3 eggeplommer
1 agurk
1-2 SS salt per liter vann
ca 1 ss hvitvinseddik
1 appelsin, ev blodappelsin
4 skiver ørretfilet
2 stor ss ODAL'n sommerhonning
2 ss grovhakket dill
300 g klaret smør l
Lunkent saft og finhakket skall ½ sitron
¼ ts kajennepepper
2 ts sukker
saften av ½ sitron
salt og pepper

Fisk: Kok op vann og krydder; legg ørret oppi, og la skivene trekke i ca 10 minutter. La fisken renne av seg på et rent glasshåndkle.
Saus: Pisk eggeplommene sammen med eddik og honning i en bolle over vannbad til de tykner litt. Ta bollen ut av vannbadet og spe forsiktig med klarerte smøret mens du pisker. Blir det for tjukt, så spe med litt kaldt vann. Ha inn kajennepepper, smak til med sitron, salt og pepper, eller mer eddik.
Agurksalat: Ved hjelp av en ostehøvel høvels agurk opp på langs så langt du klarer. Skjær av topp og bunn av appelsinen, og deretter skallet. Skjær ut fruktkjøttet til fileter med en liten, skarp kniv. Bland dill, sitronsaft og skall med sukker. Vend agurken og appelsinfiletene i laken, og la det marinere i 10 minutter før servering.

Server fisken på varme tallerkener med honning saus og den syrlige agurksalaten.
Fra: ”Med naturen på menyen”, side 63. Charlotte Mohn, Opaker Gård. Gyldendal, 2007
Se i denne boka for mange spennende oppskrifter ”fra naturen” !


Ellens potetsalat med sommerhonningsaus !
Ellen Alm, Asker Birøkterlag

3 eggeplommer
3 dl kremfløte
1 ts salt
30 g smør
½ ts pepper
3 ss eddik
½ ts sennep
1 ss sommerhonning
½ løk, finhakket

Kok opp poteter, avkjøle og kutte i biter.
I en kjele: pisk sammen eggeplommer, eddik, smør og honning. Varme over meget svak varme til den tykner. Fløten piskes stiv; tilsett krydder og finhakket løk. Blande alt sammen med potene.

Oppskriften har vunnet pris i Potet 2000 Festival. Komponert av Ellen Alm, Asker Birøkterlag.


Utviklet av Spire Interaktiv AS 2008